bak

nu är jag färdig med baket för denna gången. jag har hållt på att baka
ända sen i torsdag och i dag är det lördag. i torsdag bakade jag halv-
mörka limpor med rågsikt i. dem blev goda för vi har redan börjat med
en av dem limporna. utav dem gjorde jag 4 st limpor. jag har delat den
för hade inte tillräckligt långa plastpåsar.
här kommer receptet på dessa limporna:
50 gram jäst
7 dl fingervarmt vatten (37 grader)
3 tsk salt
½ dl olja av något slag (jag hade rapsolja)
ca 10 dl rågsikt
ca 11 dl vetemjöl
3/4 dl sirap
smula ner jästen i en bunke, helst maskin. häll över vattnet och rör om.
tillsätt salt, sirap, olja samt mjöl. arbeta degen en stund så den blir smidig.
baka ut direkt till limpor. jäs i ca 30-45 min. grädda på nedre falsen i ugn
på 200 grader i ca 30-45 min. degen är till 2 limpor men om man ska ha 4
som jag gjorde så får man förstås dubbla.

baket fortsatte med att jag la fördegen till grövre limpor runt 13.00 på
torsdagen som jag lätt stå i 8-10 timmar sen blandade jag ihop med mer
deg och lätt det stå över natten till fredag morgon. då blandade jag ihop med
mer. och sen lätt jag det jäsa i 2 timmar. sen gjorde jag limpor och la i limp-
formar och lät jäsa 1 timme till och sen gräddade på nedersta falsen i ugnen
i 1 timme.
här kommer receptet på dessa limpor:
Dag 1: blanda 2 dl ljummet vatten med 200g jäst och 3 dl grovt rågmjöl i
en bunke.
skålla 6 dl grovt rågmjöl med 1 liter vatten i en annan bunke. se till
att allt mjöl blir fuktigt.
blanda efter 8-10 timmar surdegen med det skållade mjölet och tillsätt
2 dl ljummet vatten, 2 dl grovt rågmjöl och 2 msk soja.
låt detta stå i en stor bunke så det inte jäser över, över natten.
Dag 2: i bunken sen föregående dag så häller ni 1 msk salt, 3 dl mörk sirap,
2 msk brödkryddor som finns bland kryddorna i affären. det står bröd-
kryddor på påsen. plus 22 dl rågsikt och ca 12 dl vetemjöl. arbeta degen
jämn och slät och låt jäsa ca 2 timmar. forma degen till 4 limpor.
pensla formarna med olja så att det går lätt att lossa limporna. låt
limporna jäsa ytterliggare 1 timme i formarna. pensla limporna med
vatten innan dem sätts in i ugnen. grädda limporna pånedersta falsen
på 200 grader i 1 timme i ugnen. när limporna är färdiga penslar ni dem
ännu en gång med vatten fast nu som är blandat med potatismjöl. linda
in limporna med bakdukar och ät av dem först nästa dag. denna deg är
för 4 limpor.

jag gjorde dessa limporna i 2 omgångar så det blev 2 st varje gång för jag har
bara 2 limpformar. igår när dem 2 första limporna jäste i 2 timmar så gjorde jag
en vetedeg på en halvliter och gjorde hälften kanelbullar och hälften semlebullar.
jag han göra degen och grädda av dem innan limpdegen hade jäst färdigt. sen när
dem limporna var i ugnen så blandade jag en deg till för att göra 2 limpor till. jag
blandade ihop det första vid 12.00 igår och gjorde färdigt dem idag så nu är hela
detta baket färdigt. kanelbullarna och semlebullarna blev väldigt fina och goda.
det är bara några av semlebullarna som är på bild.
detta blev visst ett långt inlägg men nu är det slut så ha det bra.
//ha det gött

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0