Kok & bak

Idag för en vecka sedan gjorde jag en hel del kok och det tog en hel dag. Förra lördagen alltså, då gjorde jag 4 olika matpuréer till Melvin så det är bara att ta upp från frysen när han ska ha. Jag tar upp dagen innan så det tinar upp. Jag gjorde en med fisk,potatis och grönsaker en med kycklingfilé, ris och grönsaker en med köttfärs, spaghetti och grönsaker och en med korv, pasta och grönsaker. När jag hade gjort det som tog hela dagen så var jag trött i kroppen för att hade stått en hel dag nästan. Sen i tisdags så bakade jag lite bröd igen och det blev 4 av detta brödet:
 
 
Farinlimpor i långpanna
 
50g jäst
12 dl ljummet vatten
3 dl farinsocker
1 msk salt
1½ dl boveteflingor eller havregryn
10 dl rågsikt
ca 16 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en stor skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingorna/havregrynen. Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 4 lika stora delar som formas till längder. Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper. Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra. Låt jäsa 20-30 minuter till. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 40-60 minuter.
 
//ha det gött

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0